Voorziening vroegtijdig aanmelden (VVA)
In de wetgeving rondom vroegtijdig aanmelden en toelatingsrecht worden mbo-instellingen verplicht om aan het voortgezet onderwijs, en in bepaalde gevallen ook aan de woongemeente van de leerling, door te geven wanneer een leerling van de betreffende school zich in het mbo heeft aangemeld. Voor het registeren van aanmeldingen is de school verantwoordelijk. Elke aanmelding dient direct doorgegeven te worden en daarnaast moet het landelijk dekkend zijn. Wanneer een leerling uit Groningen zich aanmeldt bij een mbo-instelling in Rotterdam moet ook die aanmelding worden doorgegeven.
De voorziening vroegtijdig aanmelden (VVA) werkt als een soort postbus voor de instellingen in het mbo. Via die postbus worden de statussen van alle aanmeldingen die bij mbo-instellingen binnenkomen, doorgestuurd naar de juiste school in het voortgezet onderwijs en/of naar de woongemeente van de leerling. Daar hoeft een mbo-instelling niets anders voor te doen dan het verzorgen van een goede registratie. Dat kan natuurlijk ook via een voorziening voor centraal aanmelden, maar dat is geen eis. Er moeten, volgens de wetgeving, vijf statussen worden doorgegeven:
• Aangemeld
• Aan de betrokkene is een onderwijsovereenkomst aangeboden
• De aanmelding leidt niet tot een inschrijving
• De aanmelding is ingetrokken
• De betrokkene is ingeschreven
De wetgeving heeft als doel om te bewaken dat leerlingen uit het voorgezet onderwijs aankomen in het mbo. Daaraan gekoppeld zijn de verplichting om zich voor 1 april aan te melden en het recht op toelating.
Het Koppelpunt MBO van VVA is aanvankelijk door saMBO-ICT opgepakt, maar is inmiddels overgedragen aan de coöperatie Mbo Voorzieningen U.A.. Actuele informatie staat dan ook op de website Mbo Voorzieningen. Voor VAVO verwijzen we naar Kennisnet, want die beheert het Koppelpunt (VA)VO. Wil je nog terug kijken naar de projectinformatie uit de tijd dat het project bij saMBO-ICT liep kijk dan hier.